Идиотщините на т.нар. държава около НАПлийкс нямат нито край, нито дъно.

...
Идиотщините на т.нар. държава около НАПлийкс нямат нито край, нито дъно.
Коментари Харесай

Пет милиона ЕГН-та се реят в нета, а оставки няма

Идиотщините на така наречен държава около " НАПлийкс " нямат нито край, нито дъно. Държавността е в тежък нокаут, а те ни викат - умерено, единствено аркада е. Всеки българин, който е имал алъш-вериш с Национална агенция за приходите, е обиден от теча. Това са над 4 милиона души (ако не броим и над 1 милион покойници). А ни казват: Какво толкоз!? На уеб страницата на хакнатата организация са качени инструкции за жертвите. На въпроса какво да вършим, в случай че сме в кюпа на потърпевшите, НАП дава отговор " Не правете нищо ", само че прибавя:  " Бъдете бдителни ". С други думи, в случай че на следващия ден се окажете титуляр на огромен заем, без да сте го желали, казусът си е ваш - не сте внимавали.

Премиерът Бойко Борисов изцяло зачерта тематиката от дневния си ред - не се гневи, не реже глави, не взима оставки. Само първоначално се възхити на младите български АйТи факири. После млъкна. Повелителят на Национална агенция за приходите Владислав Горанов първоначално го удари на смехории и закачки - най-голямата заплаха била булката на някой баровец да научи, че той къта скришна банкова сметка. Финансовият министър пусна шегата успоредно с признанията на властта, че не просто има навлизане в някакъв си модул на Национална агенция за приходите, а е хакната националната сигурност. Напоследък и той заобикаля тематиката. 

Директорката на злощастната Национална агенция за приходите Галя Георгиева " мъжки " стои на поста си и не мисли за оставка. Даже

 

изкара половин месец в отпуск, разкъсвайки се като Буридановото магаре

 

пред тежката дилема кое е по-важно - преодоляването на рецесията в поверената й институция, или решаването на персонални проблеми. Както Димитрова сама показа, победило второто, само че тя от самото начало отдалечено контактувала с подчинените си.

Спецпрокурорът Иван Гешев, който се гласи за основен прокурор на републиката, показа с публиката, че хич не се тормози от теча  - неговите телефонни номера, адрес и ЕГН така и така били обществено известни. Ерго, щом Гешев е спокоен, за какво да се тормозим ние?

Скандалът тресе страната към този момент трета седмица, а няма нито един осъден - най-малко с мъмрене, даже малък чиновник от IT отдела. Така единствени наказани са жертвите, освен това двойно. Данъкоплатците хем отсега нататък ще треперят дали някой няма да употреби изтеклите им данни, хем ще платят санкцията на Национална агенция за приходите за неопазване на лична информация в изключително огромни размери. Глобата ще е милионна и ще ощипе таман тези, чиито секрети Национална агенция за приходите не опази.

Данъчните към този момент две седмици се бъхтят и сверяват дали изтеклите файлове не са дописвани, трити или " поправяни ". После щели да ни кажат какви точни лични данни са изтекли. Няма потребност да сменяте персоналните си карти, гласят поредност известия на уеб страницата на Национална агенция за приходите, повтарящи се като в сеанс на Кашпировски. 

 

Въпрос не е дали и по кое време ще има оставки, а какъв брой да са те

 

Защото вижте какво направи Национална агенция за приходите дотук (а не можем да корим само НАП):

На 15 юли, деня в който няколко медии получиха от незнаен хакер линк, водещ към персонални данни на милиони данъкоплатци, НАП разгласи, че дружно с правоохранителните органи ревизира " евентуална накърнимост " на системите си. " Потенциална "  ли??!

На 16 юли организацията пусна съобщение-признание, че е хакната. Но успокои, че пробивът е засегнал единствено 3% от всичката информация в сървърите. В същото Национална агенция за приходите призна, че  " неоторизирано навлизане " е имало 20 дни по-рано. И никой нямаше да разбере за това, в случай че хакерът не бе уведомил медиите.

На 17 юли Национална агенция за приходите ни извести, че към този момент е актуализирала отбраната на всичките си осведомителни системи. Но пет дни по-късно спря достъпа на данъкоплатците до 6 услуги, с цел да ревизира уязвимостта им.

На 24 юли, 10 дни след експлоадирането на абсурда, Национална агенция за приходите извести, че ще пусне специално приложение, та всеки да може да ревизира има ли го в теча. Но първо трябвало да се види дали разпространените от хакера данни са достоверни и дали няма корекции и редактиране по тях. Въпреки изказванието, че още ревизира, НАП побърза да заяви, че сериозно доста информация е изтекла единствено за 189 души от всичките пет милиона изумени и че затова данъчните ще се свържат с тях за лични упътвания.

В същия ден Национална агенция за приходите разгласява отговори на постоянно задавани след хакерската офанзива въпроси от данъкоплатците. В жанр " Пилат Понтийски " цитира неназовани нотариуси и финансисти - тъй като хората питали най-много може ли някой да продаде апартамента/колата от тяхно име, да ги натовари с нежелателен заем или да им стовари компания с неплатено Данък добавена стойност. В оповестените отговори написа, че нотариуси, лизингови компании, банки и така нататък зорко ревизират всяка персонална карта и всяко пълномощие, преди да одобрят договорка. Но написа и друго: " Дори някой да е разбрал Вашите персонални данни, с цел да продаде парцел или автомобил, то би трябвало да извърши едно или повече закононарушения ". Има и друго сходно " успокоение ": " Отпускането на кредит/лизинг на някого другиго изисква осъществяването на едно или повече  закононарушения - с изключение на злоупотребата с непознати персонални данни ", четем в уеб страницата на Национална агенция за приходите. С други думи, злоупотреби с изтеклите данни са възможни. 

В  незаконно разпространените данни към момента нямало персонални идентификационни кодове - ПИК-ове, твърди Национална агенция за приходите. Но ни поучава за всеки случай да си сменим ПИК-а. Последните НАПътствия са от 26 юли. Те съдържат още една доза безполезни препоръки като: " Бъдете внимателни, когато някой контактува с Вас по телефон или имейл и не давайте на никого финансова информация ". Има и един нов съвет - да си сменим и паролата на е-пощата. Може би въпреки всичко някой ден Национална агенция за приходите ще стигне и до рекомендацията " сменете си персоналната карта " - за всеки случай. Данъчните дават обещание по-нататък да осведомят жителите и тъкмо кои техни данни се търкалят в интернет след хакерската офанзива. Кога ще стане това - не е ясно.

Докато Национална агенция за приходите се бъхти, самоотвержени бранители на властта се мятат пред камери и микрофони, с цел да

 

омаловажават гигантския неуспех в киберсигурността

 

Ден не минава, без някой авторитетно да изясни, че не вижда заплаха от злоупотреби - нищо, че в интернет дефилират всевъзможни данни, включително и цели данъчни заявления. Нямало заплаха от злоупотреби? Тогава за какво приехме цялостен закон за отбрана на личните данни със сурови санкции? Щом няма ужасно, тогава за какво не оставим из интернет свободно да се реят адреси, персонални карти и впрочем?

Щом е толкоз безвредно, тогава за какво не ни кажат най-накрая какви налози заплаща да вземем за пример едрият бизнесмен Делян Пеевски? Или неговият гуру Ахмед Доган, който с напредването на възрастта става все по-мащабен енергиен предприемач? Бихме желали да научим  " откъслечни " и " почтени " детайлности за още доста големци. Но всякога чуваме - не си врете носа, това са строго защитавани данъчни секрети. Сега стотици файлове с милиони имена бродят из интернет, а  Национална агенция за приходите пази ли, пази.

Цялата нескопосана  " тактичност "  на властта по преодоляване на кризата  - мудни, безредни и изчезнали ограничения, глупави пояснения и още по-безумни препоръки, отвод да се поеме отговорност - разрушава мита, че сме естествена европейска страна. На този декор избуяват подозрения, че пробивът - без значение от кое място и за какво е изработен, е идеална опция за изтриване на нечии солидни данъчни и осигурителни отговорности. Не става дума за хакера, който сподели уязвимостта на мрежата на НАП и прати мейла " Правителството ви е неспособно ". Както сам министър председателят разгласи, в България е цялостно с " компютърни вълшебници ". Защо да няма и " чистачи "? Поръчител може да е някой, който е сигурен, че прокурорът Иван Гешев няма да пристигна да го арестува.

Звучи ви параноично и невероятно? В България невъзможни неща няма и това лъсна безпощадно ясно още през 2013 година, когато министър председателят Орешарски, сричайки, предложи на депутатите да сложат Делян Пеевски отпред на ДАНС. Видя се и през през 2014 година, когато бе срутена четвъртата по величина банка в България и всички гледахме гибелта на колоса КТБ с невярващи очи - също както гледахме репортажите от рухването на кулите на Световния търговски център. Само че у нас сриването продължава.

Така ще е, до момента в който жителите гълтат праха от руините, търкат очи, мърморят и се чудят на тези " жълтопаветници ", " красивите и умните ", които излизат на улицата да стачкуват.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР